Internet explorer not supported - Please switch to Edge, Firefox, Chrome, Opera or other browser and improve the safety of your navigation

Navigation Menu

Corporate Resposibility Report 2021 - Messer Belgium

Breadcrumb

Nieuws

Nieuws

Nested Applications

Navigation Menu

Web Content Tags

null Corporate Resposibility Report 2021
Terug
20 Jun, 2022

Messer benut het potentieel van industriële gassen om ecosystemen duurzaam vorm te geven voor toekomstige generaties

Messer publiceert haar 2021 Corporate Responsibility Report en geharmoniseerde kernprestatie-indicatoren met betrekking tot duurzaamheid.

  • Maakte gebruik van digitalisering om duurzame acties op lange termijn te ondersteunen
  • Hielp haar klanten vooruitgang te boeken op de gezamenlijke weg naar klimaatneutraliteit
  • Bereikte gender pariteit in de raad van commissarissen van Messer
  • Verhoogde het aandeel vrouwen in het eerste en tweede managementniveau

Messer, 's werelds grootste familiespecialist voor industriële, medische en speciale gassen, omarmt duurzaamheid al sinds de oprichting in 1898. In 2019 is het bedrijf begonnen de 17 Duurzame Ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties, die deel uitmaken van de Agenda 2030, te gebruiken als kader voor zijn duurzaamheidsverslag. Met haar gassen en knowhow, de waarden van een familiebedrijf samen met de expertise van haar ongeveer 11.000 medewerkers*, helpt Messer een aantal van deze doelen te bereiken in Europa, Azië en Noord- en Zuid-Amerika.

Als betrouwbare partner een positieve impact hebben
Als bedrijf dat werkt met gassen die essentieel zijn voor het leven, streeft Messer ernaar haar eigen processen voortdurend te verbeteren en haar CO2-voetafdruk te minimaliseren. In 2021 heeft het bedrijf de mogelijkheden van digitalisering verder benut, waardoor het efficiënter en tegelijkertijd flexibeler en flexibeler kan werken. Zo wordt het energieverbruik van luchtsplitsingsinstallaties steeds verder geoptimaliseerd dankzij nauwkeurig afgestelde regelsystemen. Ondanks haar voortdurende inspanningen bleef de CO2-emissie-intensiteit van Messer in 2021 stabiel op ongeveer 1,5 metrische ton* CO2e per 1.000 euro verkoopomzet. Dit was met name te wijten aan haar omzetgroei en de minder gunstige energiemix in Azië als gevolg van elektriciteitstekorten.
Messer is dit jaar begonnen met het meten van de indirecte CO2-emissies van haar productiefabrieken (Scope 2), waarbij naast de locatiegebaseerde methode ook de marktgebaseerde methode wordt gebruikt. Deze dubbele aanpak voor de inventarisatie zal een vollediger beeld opleveren en helpen bij het verbeteren van het beheer van haar decarbonisatieprogramma's.

"Klimaatneutraliteit is een reis op lange termijn die alleen als team kan worden ondernomen, samen met al onze belanghebbenden. Bij Messer werken we niet alleen aan onze eigen processen, maar ontwikkelen we ook samen met onze klanten en zakenpartners innovatieve oplossingen om zowel huidige als toekomstige uitdagingen het hoofd te bieden. Door dit te doen, creëren wij gedeelde waarde en blijven wij een betrouwbare partner," verklaart Stefan Messer, derde-generatie aandeelhouder en CEO van Messer SE & Co. KGaA.

Als veelzijdige producten worden de gassen van Messer gebruikt in een breed scala van waardetoevoegende toepassingen en dragen zij bij aan het behoud van natuurlijke hulpbronnen. In 2021 versterkte Messer haar engagement op het gebied van schone waterstof, die een sleutelrol speelt in de energietransitie, met name in duurzame mobiliteit. Oxyfuelbranders verminderen de koolstofintensiteit van diverse processen, bijvoorbeeld in de non-ferrometaal- en glasindustrie. Een ander voorbeeld zijn levensmiddelengassen. Zij zorgen voor de ontwikkeling van duurzamere voedselvoorzieningsketens, waardoor voedselverspilling wordt voorkomen en de milieueffecten van deze sector worden beperkt. Medische gassen en aanverwante turnkey-oplossingen zijn essentieel om de sector van de gezondheidszorg doeltreffend te ondersteunen. Bovendien werkt Messer nauw samen met haar afnemers om de meest betrouwbare en milieuvriendelijke leveringswijze te kiezen, hetgeen soms betekent dat gekozen wordt voor een on-site productie-eenheid in plaats van leveringen met tankwagens.

Medewerkers in staat stellen de toekomst van het familiebedrijf vorm te geven
In 2021 bereikte Messer gender parity in haar Raad van Commissarissen, die nu uit vier vrouwen en vier mannen bestaat. Vorig jaar steeg ook het aandeel vrouwen in het eerste en tweede managementniveau bij Messer met 1 procent tot 25,1 procent*. Dit brengt de onderneming een stap dichter bij haar doel: het instellen van gemengde managementteams bestaande uit 30 procent* vrouwen tegen 2030. "Het creëren van een werkomgeving zonder vooroordelen, waar onze internationale teams zich prettig en veilig voelen, vormt de basis van ons diversiteitsmanagementprogramma. We kunnen allemaal bijdragen aan dit proces, in het bijzonder managers, door het bevorderen van open communicatie en wederzijds respectvolle en vertrouwensvolle relaties", zegt Bernd Eulitz, Deputy CEO van Messer SE & Co. KGaA. In 2021 heeft Messer een verplicht en uitgebreid internationaal trainingsprogramma tegen onbewuste vooroordelen opgezet, dat in 2022 verder zal worden uitgebreid. Het doel is om medewerkers te helpen zich bewust te worden van deze onzichtbare barrières en bewustere, dus betere, beslissingen te nemen.

Bovendien geeft Messer, als een wereldwijd bedrijf met lokale wortels, terug aan de gemeenschappen waarin het actief is. Vorig jaar ondersteunden Messer-teams 970 sociale initiatieven* op gebieden als onderwijs en sociale rechtvaardigheid. Vertrouwend op haar mensgerichte aanpak is het familiebedrijf erin geslaagd haar personeelsverloop te verminderen van 13,2 procent* in 2020 tot 10,1 procent* in 2021.

Het Corporate Responsibility Report 2021 met de lopende projecten, de belangrijkste ESG-indicatoren en de gedefinieerde doelstellingen kan hier worden gedownload. Vanaf dit jaar publiceert Messer haar ESG-beoordelingen op haar website. De prestaties van het bedrijf worden momenteel beoordeeld door de onafhankelijke organisaties EcoVadis en CDP (Carbon Disclosure Project).



* Som van Messer Group en Messer Industries, met inbegrip van 100 procent van de participatie in Messer Industries sinds 1 maart 2019.

Delen