Internet explorer not supported - Please switch to Edge, Firefox, Chrome, Opera or other browser and improve the safety of your navigation

Navigation Menu

Messer blijft op koers voor groei: Sterke omzetstijging op alle markten - Messer Belgium

Breadcrumb

Nieuws

Nieuws

Nested Applications

Navigation Menu

Web Content Tags

null Messer blijft op koers voor groei: Sterke omzetstijging op alle markten
Terug
05 May, 2023

Messer blijft op koers voor groei: Sterke omzetstijging op alle markten

Specialist in industriële gassen presenteert financiële kerncijfers voor boekjaar 2022

  • Gecombineerde omzet* voor het eerst boven de grens van 4 miljard euro
  • Jaarlijks overschot ook aanzienlijk hoger
  • CEO Bernd Eulitz: "Messer heeft opnieuw de kracht van zijn bedrijfsmodel aangetoond en ziet een groot potentieel voor verdere groei."

Messer, 's werelds grootste particuliere onderneming die gespecialiseerd is in industriële, medische en speciale gassen, bleef met een aanzienlijke omzet- en winstgroei op koers voor groei in het boekjaar 2022. Het economisch herstel dat zich doorzette na de versoepeling van de beperkingen als reactie op de pandemie, leidde tot een toenemende vraag naar industriële gassen op veel van de voor Messer relevante markten. Tegenover deze effecten stonden hoge inflatiecijfers en geopolitieke uitdagingen.

In een politiek en economisch klimaat dat nog steeds uitdagend is, verhoogde Messer de gecombineerde omzet* voor de Messer Groep en de Messer Industries joint venture met 19,6 procent in het afgelopen jaar, voor een herhaling van de groei met dubbele cijfers. Met 4,16 miljard euro* overschrijdt Messer voor het eerst de grens van 4 miljard euro. Het jaarresultaat van de Messer Group, waarin ook de pro-rata winst van Messer Industries is opgenomen, was eveneens hoger en steeg met bijna een kwart tot EUR 346 miljoen.

Zoals CEO Bernd Eulitz verklaarde: "Messer heeft opnieuw de kracht van zijn bedrijfsmodel aangetoond, dat gericht is op stabiliteit en duurzaamheid. Opnieuw hebben we aangetoond dat onze brede regionale en sectorale diversificatie ons in staat stelt om winstgevend te groeien - zelfs onder moeilijke omstandigheden. We zullen op deze weg doorgaan terwijl we het enorme potentieel aanboren dat we zien voor een consequent klant- en waardegerichte onderneming als Messer in de wereldwijde concurrentie."

In 2022 verhoogde Messer verder zijn investeringen in uitbreiding van de bestaande activiteiten en het aanboren van nieuw potentieel voor winstgevende groei: De totale investeringen* lagen ongeveer een vijfde, oftewel meer dan EUR 100 miljoen hoger en kwamen uit op EUR 625 miljoen.

Dynamische omzetgroei in de regio's

De activiteiten van Messer Group in China werden geconfronteerd met een moeilijk economisch klimaat. Ernstige pandemische beperkingen en moeilijkheden in de vastgoedsector hadden daar een negatief effect op de vraag in de staalindustrie en leidden ook tot vertragingen bij de bouw van nieuwe installaties. De zakelijke trend was echter positief bij klanten in andere sectoren en op het gebied van speciale gassen. De omzet steeg daardoor met 10% en eindigde het jaar op 712 miljoen EUR; na correctie voor wisselkoerseffecten was de omzet iets hoger dan in het voorgaande jaar. Vooral een sterke ontwikkeling in Vietnam droeg bij tot een totale omzet van EUR 848 miljoen in China en de ASEAN-regio (2021: EUR 752 miljoen).

De totale opbrengsten in Midden- en Zuidoost-Europa waren in het verslagjaar 22,7 procent hoger en bedroegen EUR 653 miljoen. Onder meer de ingebruikname van een nieuwe luchtscheidingsinstallatie (LZA) in Tsjechië en een liquefier in Polen zorgden voor extra omzet.

De activiteiten van Messer in Duitsland binnen de Messer-groep - voornamelijk Messer SE & Co. KGaA en twee andere vennootschappen - omvatten een verkoopvolume van EUR 72 miljoen. De daling met ongeveer 7 procent is voornamelijk toe te schrijven aan het feit dat de omzet in het boekjaar 2021 positief werd beïnvloed door het afsluiten van een belangrijke hardwareverkoop.

De bedrijfsactiviteiten van Messer Industries betreffen de volgende regio's:

De inkomsten in Noord-Amerika stegen tot EUR 1,74 miljard (een stijging van 21,7 procent). Bij overwegend gelijkblijvende verkoopvolumes is deze groei te danken aan de doorberekening van gestegen verkoopkosten aan klanten en aan positieve wisselkoerseffecten.

Ook in West-Europa, waartoe de bedrijfsactiviteiten in Duitsland behoren, slaagde Messer erin inflatiegerelateerde meerkosten - bijvoorbeeld voor energie - door te berekenen. De omzet van de West-Europese bedrijven lag ongeveer een kwart hoger en eindigde het jaar op EUR 489 miljoen. De verkochte hoeveelheden bleven grotendeels constant. Op het gebied van vloeibare CO2 waren deze cijfers echter hoger door de ingebruikname van twee nieuwe fabrieken in Frankrijk en België.

In Zuid-Amerika steeg de omzet met ongeveer 21,5 procent tot 360 miljoen euro, waarvan Brazilië ongeveer tweederde voor zijn rekening nam. Ook in deze regio was de stijging het gevolg van de doorberekening van de gestegen energieprijzen aan de klanten. Ook de stijging van de Braziliaanse real ten opzichte van de euro had in dit verband een positief effect.

 

* Som van Messer Group en Messer Industries, met inbegrip van 100% van de deelneming Messer Industries.

Delen