Stagiairs Jonathan, Stijn & Laurens
Bij Messer bieden we studenten de kans om waardevolle werkervaring op te doen in een dynamische en innovatieve omgeving. Als stagiair(e) krijg je de mogelijkheid om te werken aan uitdagende projecten, samen te werken met ervaren professionals, en je vaardigheden verder te ontwikkelen.
We namen een interview af van onze stagiaires Jonathan, Stijn en Laurens. Benieuwd naar hun ervaringen? We delen deze graag met jullie.
Hallo Jonathan, Stijn en Laurens. Wat studeren jullie en waarom kozen jullie voor een stage bij Messer?
Jonathan: “Ik ben 23 jaar en studeer industrieel ingenieur biochemie aan de KUL. Op de lijst zag ik Messer als stageplaats staan, maar gezien het ontwikkelscentra met technische testfaciliteiten in Krefeld was, twijfelde ik of ik wel alleen naar Duitsland wou. Ik heb toen de vraag gesteld aan Stijn om samen te gaan, en die zag dat meteen zitten.”
Stijn: “Ik ben ook 23 jaar en ik studeer samen met Jonathan op de KUL, maar ik doe chemie. Wij kennen elkaar al van het 3e middelbaar. Waarom ik koos voor Messer? Hier had ik de keuze om een onderwerp te kiezen dat er echt toe doet en later een toepassing heeft ipv te archiveren.”
“En ik ben Laurens 26 jaar, student industrieel ingenieur chemie aan de UGENT. Ik nam contact met Messer, en kwam al snel in contact met Yves Flamand. Dit contact ging erg vlot en snel en dat heeft ervoor gezorgd dat ik voor Messer heb gekozen.”
Hebben jullie kunnen bijdragen aan belangrijke taken of projecten?
“Het fijne is, dat we een concrete klantvraag kunnen onderzoeken. We maken als het ware een project rendabel. Bij Messer is het doel om na afronding van de projecten ook de bijbehorende gassen te blijven leveren aan de klanten die bij het project betrokken zijn.”
Jonathan doet een onderzoek naar het vriesdrogen van aardbeien. Hiermee kan hij de kwaliteit behouden terwijl de aardbei 90% van zijn gewicht verliest. Dit behoudt het zicht, de kleur en de smaak van aardbei perfect.
Stijn houdt zich bezig met het ontvetten van de black soldier fly in een batch-proces. Laurens doet hetzelfde, maar hij gebruikt een andere methode. Hij gebruikt een continu proces door gebruik te maken van een schroefpers. De bedoeling is dat we meer proteïnen kunnen recupereren.
Droging en ontvetting van insecten met CO₂. Het proces maakt gebruik van voedingsresten van andere industrieën als voedingsbron voor insecten, die dit afval omzetten in waardevolle eiwitten en oliën. Door de sterke geur zijn deze insecten voornamelijk geschikt als diervoer. Met CO2 kan je de olie en ook de sterke geur verwijderen waardoor het geschikt wordt voor menselijke voeding. Het is een kostenefficiënte manier om voedingsresten te verwerken en om te zetten in producten met commerciële waarde.
Hoe kreeg je de kans om je kennis en vaardigheden in de praktijk toe te passen?
“We krijgen enorm veel vrijheid,” zegt Jonathan. “Messer heeft het project zelf voorgesteld, maar ze laten ons erg vrij in onze aanpak. We hebben wel ten allen tijde goede ondersteuning en er wordt met een kritische blik gekeken naar ons werk.”
Wat vind je het leukst aan je stage bij ons?
Zowel Jonathan, Stijn en Laurens geven aan dat het erg fijn is om zo betrokken te worden. “We mogen mee naar bedrijfsevents, excursies, we mogen de CO2-productie plant bezoeken, we voelen ons echt meer een collega in plaats van een stagiaire. Daarnaast is het ook heel leuk dat we dit met 3 kunnen doen.
We combineren ook onze stage met 4 dagen Krefeld in het onderzoekslab en 1 dag in Berchem.
De laatste week van juni zullen we ons eindwerk verdedigen.”
Wat zou je zeggen tegen een toekomstige stagiair die twijfelt om bij ons te beginnen?
“Kies voor Messer als je een stage wil doen dat echt toespitst op het bedrijfsleven, en niet de academische wereld, als je met applicaties wil werken dat echt nut hebben en relevant zijn. Het is heel leuk om je eigen onderzoek te doen en tegelijk begeleid te worden door competente mensen.”
Enkele fun facts:
- Tijdens hun stageperiode bij Messer zijn ze “vrienden voor het leven” geworden
- In Krefeld is er hele goede koffie in de cafetaria
- Ze koken elke avond samen op hun appartement , en ja vrij culinair 😉
- Stijn gaat binnenkort een 4164 meter hoge berg beklimmen (Breithorn) in Zwitserland, hierbij moet hij op een gletsjer stappen. Het volgende doel is de Bishorn (4153 m)
- Laurens speelt minivoetbal in West-Vlaanderen
- Jonathan reist graag en vooral buiten Europa. Zo is hij o.a. al geweest naar Zuid Afrika, Mexico en Lapland. What’s next? Japan!
- Ze kregen meermaals de feedback dat ze erg zelfstandige studenten zijn