Nous utilisons des cookies pour personnaliser le contenu, fournir des fonctionnalités de médias sociaux et analyser le trafic sur notre site. Vous consentez à l'utilisation de cookies si vous continuez à utiliser nos sites Web. Pour plus d'informations, lisez la page sur notre politique de confidentialité.
Affichage de contenus web
                 
Affichage de contenus web

Acetyleen

Acetyleen is C2H2  

 

Acetyleen of ethyn is een chemische anorganische verbinding tussen koolstof en waterstof. Acetyleen werd in de 19de eeuw ontdekt door Edmund Davy en herontdekt door Marcelin Bertholot.  Acetyleengas is een zeer reactief en explosief gas dat wordt gebruikt in verbrandingsprocessen waar een hoge temperatuur is vereist.

 

 

Toepassingen van acetyleen

 

Snijprocessen: acetyleen wordt in de metaalverwerking (schrootbewerking, scheepsbouw) vooral gebruikt om te snijden. Door de hoge temperatuur kan het metaal snel worden doorgesneden.

 

Autogeen lassen: door de verbranding van acetyleen met zuurstof ontstaat een zeer hete acetyleenvlam waarmee het metaal wordt gesmolten. Het wordt ook gebruikt om vervormingen uit een metaalstructuur weg te werken.

 

Niche-toepassingen: acetyleenroet wordt bijvoorbeeld gebruikt als smeermiddel.

 


 

Acetyleen-gasflessen

 

Er bestaan gasflessen in verschillende groottes en met een verschillende druk. Naargelang de soort gas in de fles heeft de ‘schouder’ van de fles een verschillende kleur, die gestandaardiseerd is onder de Europese norm EN 1089-3. In het geval van acetyleen is dit kastanjebruin. Een overzicht van de verschillende kleuren van de gasflessen vindt u hier.


De flessen mogen niet met zuiver acetyleengas worden gevuld omwille van het explosiegevaar. Daarom wordt de acetyleengasfles volledig gevuld met een poreuze massa waarin een organisch solvent (DMF of aceton) wordt opgelost.

 

De beschikbare druk aan de uitgang van de fles is afhankelijk van de snelheid waarmee het acetyleen zich uit het oplosmiddel kan lostrekken. Zorg ervoor dat er altijd een terugslagventiel op de leiding naar de acetyleenfles bevestigd is. Als de vlamsnelheid van het acetyleen groter wordt dan de gassnelheid, kan de vlam in de fles terugslaan en de fles doen exploderen. Lees daarom zeker eerst de veiligheidsinstructies!

 
Voor grote afnemers is acetyleen ook verkrijgbaar in bundels (gekoppelde systemen van 8-20 flessen). Voor heel grote afnemers worden de gasflesbundels op een oplegger gemonteerd. Omwille van de risico’s van acetyleen bieden we alternatieve gassen aan, naargelang de behoefte van onze klanten. Bel onze specialisten voor meer informatie.


 

Acetyleenflessen kopen

 

U kunt acetyleengas kopen bij één van onze verdeelpunten in België. De meeste klanten bestellen onze flessen online of telefonisch. Naargelang het verdeelpunt kunt u de flessen afhalen of bij u thuis laten leveren. Bel ons voor meer informatie over de leveringsmogelijkheden.

 

Bestel uw acetyleen online