Operations Officer Supply Chain

Operations Officer Supply Chain

Dag Diederik, kan je je even kort voorstellen? 
Ik ben Diederik, eenendertig jaar, heb een dochter van bijna vier en woon in Zevenbergen (naast Moerdijk). Met regelmaat kom ik naar Zwijndrecht om te sparren met collega’s. Ik werk nu een jaar bij Messer als Operations Officer Supply Chain, maar het voelt of ik al jaren onderdeel ben van het team. Operations Officer Supply Chain ; beter bekend als LOCO binnen Messer is wel heel typerend aan mij,  aangezien ik af en toe ook echt een beetje “loco” ben: amicaal, gedreven en soms een beetje irritant.
 
Wat houdt de functie van Operations Officer Supply Chain  juist in?
In één zin? Je bent verantwoordelijk om klanten tevreden te houden.
Dit lijkt basaal, maar is wel het uiteindelijk doel. Om dit te bereiken ben je verantwoordelijk voor de voorraden bij jouw depots en de filling plant. Dit houd je in stand door middel van inventarissen, safety stock bepalingen en gesprekken. Als depots de juiste voorraad hebben, kunnen klanten vlot beleverd worden. Let wel, net genoeg voorraad is de kunst!  Daarnaast zorg je dat de middelen die depots tot hun beschikking hebben en gebruik van maken zoals Babel (scan systeem), Salsa (vereenvoudigde SAP), PDA’s maar ook je interne collega’s (backoffice, SCA, Logistics administration etc) blijven doen wat ze moeten doen, want een tevreden depot resulteert weer in tevreden klanten. Vandaar dat de functietitel ook coördinator bevat.

Echter komt een klant niet zomaar. Nadat sales het contract met Messer rond heeft gemaakt, zorg je voor een vlotte opstart. Je inventariseert de ruimte die een klant heeft, je bekijkt welke gassen in welke hoeveelheden hij nodig heeft en zorgt dat hij precies weet waar hij aan toe is voor de eerste levering. Welk depot gaat de klant beleveren? Heeft het depot voorraad?  Welke dagen kunnen ze aanleveren etc. De klant mag geen angst hebben om over te stappen naar het voor hun onbekende Messer. Daarom zorg je ervoor dat ze bekend zijn bij Messer en het vertrouwen hebben voor de eerste fles er staat. Daarna zorg je dat alles goed blijft verlopen en alle vragen omtrent logistiek bij jou komen en alle andere vragen bij de juiste collega’s. 
 
Wat voor iemand past volgens jou in de job?
Iemand die zich het werk eigen wil maken, een hoog verantwoordelijkheidsgevoel heeft, bereid is ruim te denken en niet in hokjes en ad-hoc kan schakelen maar tegelijk altijd aan de toekomst werkt. Iemand die wel degelijk prioriteiten kan stellen want anders kom je tijd tekort. En… creativiteit om soms tot inventieve oplossingen te komen voor problemen (lees: uitdagingen).
 
In wat voor team komt de ideale kandidaat terecht?

Tussen een team van loco’s! Jonge, gedreven collega’s die houden van een beetje sarcasme en lol. En een ruimdenkende manager die open staat voor ideeën en mogelijkheden. 
 
Zijn er nog zaken die je wil meegeven aan een toekomstige collega?
Stel je zelf open voor de Messer familie, zie mogelijkheden en uitdagingen in plaats van onmogelijkheden. Start met JA in plaats van NEE. Blijf altijd positief en zorg dat je je niet alles aantrekt.
 
Nog een laatste vraag, wat vind jij zo leuk aan werken bij Messer?
Beetje cliché, maar dat zijn toch de collega’s. Maar de vrijheid in de functie en de verantwoordelijkheid is heel fijn als je er mee om kunt gaan.