Breadcrumb

Argon

ARGON

Wat is argon - argon in cilinders - vloeibaar argon - toepassingstechniek met argon - aankoop argon

ARGON IS AR

Argon is een atoom, met symbool Ar en atoomnummer 18 en atoommassa 39,948. Het werd in de 19de eeuw ontdekt door Sir Rayleigh en Sir William Ramsay. Het is een kleurloos, geurloos, niet-brandbaar en niet-giftig edelgas. Het is zwaarder dan lucht. Lucht bevat een concentratie van ongeveer 0,93% argon. De belangrijkste chemische eigenschap van argon is zijn inertie.
 

Toepassingen van argon

Lassen: door zijn inertie is argon het ideale beschermgas bij het lassen, ook bij zeer hoge temperaturen, wat vaak het geval is in de metaalverwerking. In tegenstelling tot stikstof blijft argon ook bij hoge temperaturen inert en vormt het geen verbindingen met zuurstof. Argon is een uitstekend gas voor zowel MIG- als TIG-lassen. Het ideale lasgas voor specifieke laswerken kan worden samengesteld door eventueel andere actieve gascomponenten (koolzuur, helium, stikstof of zuurstof ) toe te voegen.

•    Blussen: argon kan ook dienstdoen als blusmiddel in ruimtes waar geen water of schuim kan worden gebruikt.
•    Analyse: argon wordt gebruikt als dragergas bij spectrometrie.
•    Isolatie: argon is ook terug te vinden in dubbelglas omwille van zijn goede isolerende eigenschappen.
•    Voeding: argon wordt gebruikt als bescherming tegen oxidatie tijdens het spoelen van kwaliteitswijnen.
•    Medisch: argon wordt gebruikt als lasergas voor medische toepassingen zoals oogchirurgie, aderverwijding en voor het verwijderen van tatoeages.
•    3D drukken: argon voorkomt dat producten oxideren tijdens het printen
 

Argon-gasflessen

Er bestaan gasflessen in verschillende groottes en met een verschillende druk. Naargelang de soort gas in de fles heeft de ‘schouder’ van de fles een verschillende kleur, die gestandaardiseerd is onder de Europese norm EN 1089-3. In het geval van argon is dit groen. Een overzicht van de verschillende kleuren van de gasflessen vindt u hier.

Bij hoge druk wijkt argongas af van de ideale gaswet. Zo bevat een gascilinder bij een druk van 200 bar 7% meer gas dan wat de ideale gaswet vooropstelt. Een argon-gasfles van 300 bar bevat tot 50% meer argongas dan een gasfles met 200 bar. Dit is de hoogst mogelijke druk. Bij Messer bieden we beide types druk aan voor argon-gasflessen.

Wij bieden ook argon in vloeibare vorm aan voor de grootverbruikers. Wij beschikken over een breed gamma aan opslagtanks met verschillende capaciteiten.

Zoals alle flessen worden onze gasflessen aan de binnenzijde behandeld, gedroogd en chemisch passief gemaakt. Zo kunnen we een optimale zuiverheid garanderen en vermijden dat onze klanten of onze medewerkers blootgesteld worden aan bepaalde risico’s doordat de gasflessen niet goed zijn behandeld door de vorige gebruiker.

Omdat de flessen in verschillende vormen en drukken bestaan, is het belangrijk dat het juiste toebehoren wordt geleverd. Zo kan het gas onder de juiste druk en met de juiste stromingssnelheid naar uw toepassing worden geleid. Bij flessen die geen 300 bar druk bevatten varieert de schroefdraad van land tot land.
 

Argon kopen

U kunt als bedrijf of als particulier argongas kopen bij één van onze verdeelpunten in België. De meeste klanten bestellen onze flessen online of telefonisch. Naargelang het verdeelpunt kunt u de flessen afhalen of bij u thuis laten leveren. De flessen zijn verkrijgbaar in verschillende formaten. We bieden een volledig gamma aan lasgassen (Feroline en Aluline), gaande van industrieel argon tot hoge kwaliteitsgassen.

Gas centers

Een netwerk van gasdepots

Gascentra bij u in de buurt - Afhaal- of leveringskeuze - Passende hardware - Bestelmogelijkheden - Veiligheidsaspecten

Leveropties

Bekijk meer gastoepassingen van argon (Engels)